lepetit15 發表於 2014-8-16 19:08:49

我個BB便便唔係好暢順, 會係咩原因?

佢而家3個月多D, 剛戒了母乳, 見佢便便次數比平時少, 又好似辛苦D咁
我想問會係咩原因?
會唔會係因為奶粉唔OK?

lailaichan274 發表於 2014-8-17 16:00:20

有可能係因為個奶粉你BB唔岩食, BB戒母乳, 之後隻奶粉好重要

laileeni 發表於 2014-8-17 18:21:57

我個時係戒奶是逐漸轉做惠氏的, 因為睇佢個廣告講惠氏有水溶性膳食纖維, 所以試試, 跟住一路D便便都係好淋,
所以你可以試下

lepetit15 發表於 2014-8-17 22:44:21

laileeni 發表於 2014-8-17 18:21 static/image/common/back.gif
我個時係戒奶是逐漸轉做惠氏的, 因為睇佢個廣告講惠氏有水溶性膳食纖維, 所以試試, 跟住一路D便便都係好淋, ...

咁即係食惠氏對佢排便會有幫助??其實我只係唔想佢一到便便個時就扭計, 又怕佢腸胃唔好

waikilo704 發表於 2014-8-20 16:21:12

lepetit15 發表於 2014-8-17 22:44 static/image/common/back.gif
咁即係食惠氏對佢排便會有幫助??其實我只係唔想佢一到便便個時就扭計, 又怕佢腸胃唔好 ...

惠氏個水溶性纖維話有效軟化便便, 我聽D人食左咁耐都冇話過有便便問題
你無妨一試, 反正你只是剛轉冇幾耐, 轉食惠氏啦
同時飲完奶隔一個鐘左右俾多少少水佢飲, 會好少少

lepetit15 發表於 2014-8-22 00:00:11

waikilo704 發表於 2014-8-20 16:21 static/image/common/back.gif
惠氏個水溶性纖維話有效軟化便便, 我聽D人食左咁耐都冇話過有便便問題
你無妨一試, 反正你只是剛轉冇幾耐 ...

最緊要幫到佢便便就得啦, 我而家俾緊佢食啦~睇多幾日先

lailaichan274 發表於 2014-8-23 23:49:38

waikilo704 發表於 2014-8-20 16:21 static/image/common/back.gif
你無妨一試, 反正你只是剛轉冇幾耐 ...

其實要解決便便既問題好重要, 如果唔係BB就好易腸胃唔好, 而且個人又辛苦又易發脾氣

waikilo704 發表於 2014-8-24 12:53:51

lailaichan274 發表於 2014-8-23 23:49 static/image/common/back.gif
其實要解決便便既問題好重要, 如果唔係BB就好易腸胃唔好, 而且個人又辛苦又易發脾氣 ...

係呀, 因為腸胃唔好就會影響到成個人都唔舒服架啦

ArMaMi 發表於 2014-8-25 23:37:48

人奶係稀D, 所以轉奶粉後, 係會便便少左
同埋奶粉係比較燥, 所以我都要定期比我小朋友飲衍生開奶茶,
便便會順D, 同埋可以清熱

mamacantfly 發表於 2014-9-10 14:35:21

ArMaMi 發表於 2014-8-25 23:37 static/image/common/back.gif
人奶係稀D, 所以轉奶粉後, 係會便便少左
同埋奶粉係比較燥, 所以我都要定期比我小朋友飲衍生開奶茶,
便便 ...

係呀, 我BB由人奶轉奶粉果時, 都成日無得痾, 我都係比開奶茶佢飲, 先好D.
頁: [1]
查看完整版本: 我個BB便便唔係好暢順, 會係咩原因?