mymama 發表於 2015-3-17 15:33:07

學英文邊方面最緊要?-?-

我仔仔一年班喇, 見佢都開始習慣左返e間學校,
所以想開始俾少少野佢學下, 等佢識多樣野都好..
同先生諗左好耐, 都係想仔仔學好英文先再諗樂器個啲,
但我上網睇左好多info都決定唔到學oral/grammer/phonics先好..
所以想問下大家有冇經驗或者意見可以share??

yomama 發表於 2015-3-27 16:34:36

Grammar就唔洗出去學啦, 買多啲practice book都做到識啦****

mandy66 發表於 2015-3-30 11:35:39

你仔仔邊方便最weak咪比佢學個樣囉..so easy~~

connie29 發表於 2015-3-30 16:10:09

我覺得ORAL最緊要,俾佢上堂學左先

chingkary 發表於 2015-3-30 18:33:38

oral或者拼音有用啲我覺得,
grammar呢啲喺學校學都得啦

mymama 發表於 2015-3-31 11:50:41

yomama 發表於 2015-3-27 16:34 static/image/common/back.gif
Grammar就唔洗出去學啦, 買多啲practice book都做到識啦****

但我自己唔係好識教佢.

mymama 發表於 2015-3-31 11:51:59

chingkary 發表於 2015-3-30 18:33 static/image/common/back.gif
oral或者拼音有用啲我覺得,
grammar呢啲喺學校學都得啦

你又有道理.
會唔會學校教得唔夠好?

yomama 發表於 2015-3-31 19:21:34

學oral先啦..語言細個開始講既話會流利好多~
我個女3歲我就比錢佢去jolly kingdom上oral class,
返左成年..好彩依家入到international school. 讀書條路行得輕鬆好多.

mymama 發表於 2015-4-1 10:18:09

yomama 發表於 2015-3-31 19:21 static/image/common/back.gif
學oral先啦..語言細個開始講既話會流利好多~
我個女3歲我就比錢佢去jolly kingdom上oral class,
返左成年 ...

恭喜恭喜,上到國際學校以家跟唔跟到進度?

yomama 發表於 2015-4-1 12:10:25

mymama 發表於 2015-4-1 10:18 static/image/common/back.gif
恭喜恭喜,上到國際學校以家跟唔跟到進度?

其實都跟到,因為大家都係用好淺白的英文溝通.
頁: [1] 2
查看完整版本: 學英文邊方面最緊要?-?-