TalkerMaMa.com 講究媽媽

講究媽媽 TalkerMaMa.com
搜索

收聽

聽眾

黃大仙區
媽幣
樓主
決心下星期炒印印, 以後唔再請工人!  
想問下, 有無特別嘢注意? 要補一個月工資已不成問題,
但機票果part唔明白, 係咪要俾幾多日有效期機票先得?
我唔想等補agent錢買機票, 實出古惑!
諗住買張不能轉讓機票, 請問有無師兄有經驗. 點先炒得最精明?
居住地
黃大仙區
媽幣
沙發
一般economy class 都不能轉讓,都不能退錢
買12-14日後的就夠了, 亦都唔好買不能改期的機票, 因為miss 佐就要再買.
居住地
黃大仙區
媽幣
板凳
個印印 miss 左班機上唔到

顧主有責任買過張比佢走 (係咪好荒謬呢 ? 不過呢個係事實)

所以多數比錢佢搞掂,印印收左錢好少會玩野

仲有大部份比人抄左都唔會返鄉下,因為再出國又要洗一大筆錢。佢地會留喺香港睇下有冇下一手要,而家市場好缺,唔休冇得做。
居住地
黃大仙區
媽幣
地板
乜咁煩ga! 炒個人都要受氣...
Thanks for your advise!
居住地
黃大仙區
媽幣
而家雙非都爭工人架.....我講有錢o個 D, 唔係A&E o個d, d講普通話o個D特別大需求
居住地
黃大仙區
媽幣
係,HK就黎變大6
居住地
黃大仙區
媽幣
唔好意思, 想 Re-confirm 多次.
買機票比佢係咪限期係 - 12~14
佢唔番去, 玩野, 我都要比錢買多張機票比佢
居住地
黃大仙區
媽幣
YES.................
居住地
黃大仙區
媽幣
From Labor Department

http://www.labour.gov.hk/tc/public/pdf/wcp/FDHguide.pdf

第 1 0 章 : 提 供 旅 費 、 膳 食 及 交 通 津 貼
傭 工 問
問 1 0 . 1  當 僱 傭 合 約 屆 滿 或 終 止 後 , 僱主 是 否 須 要 向 我 支 付 返 回 原 居
地 的 旅 費 ?
答 是 。 當 合 約 終 止 或 屆 滿 後 , 僱 主須 免 費 把 你 送 回 原 居 地 。 通
常 僱 主 會 給 你 一 張 包 括 機 場 稅 的 機 票 、 每 天 港 幣 1 0 0 元 的 膳
食 及 交 通 津 貼 。

僱 主 問
問 1 0 . 2  當 合 約 屆 滿 或 終 止 後 , 我 應 給予 傭 工 甚 麼 種 類 的 機 票 ? 有 固
定 日 期 的 還 是 沒 有 日 期 限 制 的 ?
答 僱 傭 合 約 沒 有 為 此 作 出 規 定 , 僱傭 雙 方 可 自 行 協 議 , 但 是 你
應 考 慮 給 予 傭 工 一 張 沒 有 日期 限 制 的 機 票 , 以 避 免 在 一 些 不
可 預 計 的 情 況 下 , 倘 傭 工 不能 使 用 你 所 提 供 有 固 定 日 期 的 機
票 時 , 而 引 致 你 損 失 。

問 1 0 . 3  根 據 僱 傭 合 約 , 僱 主 須 支 付 多 少 天 膳 食 及 交 通 津 貼 給 傭 工 ?
答 這 將 視 乎 由 香 港 至 傭 工 原 居 地 行程 所 需 的 時 間 而 定 , 但 傭 工
必 須 採 用 最 直 接 的 路 線 。 一 般 來 說 , 如 傭 工 是 來 自 亞 洲 , 1
至 2 天 的 膳 食 及 交 通 津 貼 已 足 夠 。