TalkerMaMa.com 講究媽媽

講究媽媽 TalkerMaMa.com
搜索

收聽

聽眾

黃大仙區
媽幣
樓主
昨晚菲傭同我老婆講佢大o左肚!

原來佢老公聖誕節黎o左香港陪佢,種搞大o左。而家可以點做。

菲傭係上年3月請的,帶bb做家務都無OK,而且又勤力!
居住地
黃大仙區
媽幣
沙發
可以點, 叫佢自己一個月通知你辭工LOR.
唔係到時佢係香港生BB 好似要你俾埋醫生錢
如果佢係香港生要成幾萬蚊, 你估佢有錢俾咩? 咪又係你俾
所以你都係勸佢返家鄉生
居住地
黃大仙區
媽幣
板凳
如果佢唔很辭工呢!佢話佢想finish個contract wor...

我而家都搵更agent問,但無人聽,應該仲未開工呢!唉!
居住地
黃大仙區
媽幣
地板
1. 你唔可炒佢 ( 犯法)
2. 佢可以辭工
3. 佢有左你唔可以俾粗重野佢做

佢唔肯辭工, 你唔可以迫佢走

呢個都唔係第一單了, 上YOUTUBE 睇下片啦

你好聲好氣咁勸下佢吧
居住地
黃大仙區
媽幣
今晚菲傭留o左張紙條比我,話知道我唔炒得佢。又話唔好意思又say sorry個隻!

最後佢見意佢可以返去但要我比少少錢佢!

不過諗諗下都係覺得有問題:
1. 到今日佢都係單方面同我講佢有o左,無其他證明?
2. 之前聽佢講阿妹要10000考試費、阿爸撞車要20000醫藥費都無理佢。有無機會佢係出面loan得太多想走佬?

而家都唔知邊句真邊句假
居住地
黃大仙區
媽幣
佢會唔會係想"昆"你錢呢???
居住地
黃大仙區
媽幣
都係先安排驗一下先!
居住地
黃大仙區
媽幣
我覺得好多菲傭都非常蠱惑,我之前請個一個菲傭,第一次打工,得23歲,但已經係大話連篇,我用了她三個月,炒了她,以後不再請外傭。
居住地
黃大仙區
媽幣
好驚WOR.....我岩岩請左個, 希望一切順利LA...
居住地
黃大仙區
媽幣
真真假假? 作實了嗎? 似想要你一筆多一些.  通常都會是. 不要低估外傭的知慧!  外傭分分鈡叻過我地單純的雇主.

帶bb做家務是無問題! 家務有多重???  又不是搬搬台台. 好多國家婦女都做至生產,  
but 生產時帶來麻煩.... 我不太清楚