TalkerMaMa.com 講究媽媽

講究媽媽 TalkerMaMa.com
搜索

收聽

聽眾

黃大仙區
媽幣
樓主
港人$28*9hrs*30d=7500/月

3餐+來回車*30=4000/月
燈油火+日常消弭品=1000/月
屋租 =6000/月 (或房租= 4000/月)
*未計父母

基本計, 每月都仲要嘔突 負HK$1500~3000

菲傭每月有食有住 , 淨袋+HK$3500儲蓄. 其實好可觀.

居住地
黃大仙區
媽幣
沙發
由於貪是人性....外傭也不例外. 一些坏分子, 利用各种手段屈雇主來取得更多的金錢.
居住地
黃大仙區
媽幣
板凳
非常可觀
居住地
黃大仙區
媽幣
地板
每個月三仟七百四.都唔駛點用錢.梗係可觀la.
居住地
黃大仙區
媽幣
不過佢地「千島國」或「萬島國」的人,
Quality很有限,
吾會珍惜份工!
居住地
黃大仙區
媽幣
你有冇諗過佢地冇家人係身邊,平日娛樂五使$,,電話$呢,冇電腦用,冇得簡假放,五可以除時除地話去邊就去邊,好似賣身咁,不如我比番$4000/月你黎我屋企做下!!
居住地
黃大仙區
媽幣
你又有冇諗下佢地ga人工在佢國家收入十倍或以上
如果你有十幾廿萬人工我諗你都會珍惜份工囉!
居住地
黃大仙區
媽幣
好多香港人打工一樣好似賣身咁,佢地一星期放一日,我有時成個月都無得放,點比?論福利,佢地有老闆全包醫療;我們自己俾錢睇醫生,仲要扣假扣人工。佢地仲有包伙食⋯其他都費事講!老友,點計班友仔都比好多香港人幸福,只係佢地唔知足啫
居住地
黃大仙區
媽幣
明碼實價三千七, 認為唔抵做嘅可以返鄉下. 唔好講到咁冇得揀.
好多印印做兩年, 慳慳地可以返鄉下起大屋兼退休.
如果俾我出外做港傭, 兩年後可以返港退休買豪宅, 我即刻 lur 飯應 !!
居住地
黃大仙區
媽幣
我同屋企人都有討論過,其實佢地雖然得3千幾人工,但真係好好搵,
好多HK人扣除基本開支都唔知有冇3000用...
仲要包食包住,仲有水電媒0個D又唔駛俾...唔好成日講到HK人好似好刻薄D工人咁,
我唔係話HK人俾3千幾蚊就好巴閉,唔岩可以唔做,
但明碼實價,冇花冇假,咁都唔識珍惜真係冇野好講....