TalkerMaMa.com 講究媽媽

講究媽媽 TalkerMaMa.com
搜索
樓主: copymama
查看: 3778| 回復: 14
居住地
黃大仙區
媽幣
去到勞資法庭都係講你肯俾幾多, 例如佢追你一萬, 機票你一定要俾架啦...如果係印尼, 當佢機票2500, 你咪開3000cash 先, 佢唔制再慢慢上.
咁樣反追法, 基於機票送走佢係必須的情況, 點都係僱主俾錢,最多最多打到淨係俾機票, 但點樣都係肯定僱主俾錢的了, 工人賠錢或者大家雙方唔使俾錢, 就無乜聽過啦
居住地
黃大仙區
媽幣
有d唔明請指教,佢出走期間已通知入境署炒了佢,亦有去警署備案,之後佢在全家無人之下回來了後才call我佢在我家,我即時回家看,末有人但有些佢的東西搬走了,亦有熱水爐開了;過了幾十分鐘,佢再次想入屋我關了防盜不許她進入,要她晚上再來跟我太太計工資,因合同是她名的。因工人不狠sattle我地至去勞處追,勞處通知我地佢亦去過claim我地,所以她的理據在那裡,我們要怎預備
居住地
黃大仙區
媽幣
首先勞工處同入境署, 警署都無關係. 好似係你claim 先咁都好d, 因為佢係counter-claim所以應該都唔會信曬工人.
工人佢claim亦唔需要理據, 勞資法庭都係重覆做佐調解不成, 先要雙方提交第三者証據上庭判
去到咁的step都係僱主唔著數,剛才已講機票的point, 法例係點都係僱主要俾機票佢走,都係要爭取上庭前Last settle較好
居住地
黃大仙區
媽幣
1. 佢出走的時侯, 你報警的編號,日期,同通知勞工處的信同佢覆你的日期.
2.要claim 返佢一個月代通知金
3.同個官講返冇左個工人的損失: 計一計要再請一個, 冇左個工人之後你要臨時請人/唔可以返工的損失.
4.如果佢返來執野,但你唔見左野, 可以報警(但睇情況你當時冇咁做到,所以呢點可以不理)
居住地
黃大仙區
媽幣
不論結果如何, 都要補一封信比勞工處同入境署
唔好比佢再回來玩野, 並澄清自己不是無良僱主