TalkerMaMa.com 講究媽媽

講究媽媽 TalkerMaMa.com
搜索
樓主: cocomama
查看: 14640| 回復: 5
媽幣
樓主
BB有咳同有痰, 可以比猴棗末/猴棗散佢食.
媽幣
沙發
cocomama 發表於 2013-6-28 02:47
市面有咁多隻猴棗散, 咁邊隻牌子好呢?

我買開衍生個隻精製猴棗散, 覺得都幾好, 佢仲有中成藥註冊編號.

衛生署中醫藥事務部

註冊編號有以下不同類別的格式:

HKP-XXXXXX 代表中成藥過渡性註冊

HKC-XXXXXX 代表中成藥正式註冊

媽幣
板凳
cocomama 發表於 2013-9-3 22:30
想問下保嬰丹同猴棗散又有咩分別架, 我見衍生隻保嬰丹都話可以清痰?

http://www.hinsang.com.hk/zh/product/detail/Hin_Sang_Hou_Tsao_San

衍生精製猴棗散與衍生精製保嬰丹有何分別?

衍生精製猴棗散用於小兒痰多咳喘,發熱不退,驚悸不眠等症。
除痰定驚,祛風清熱;

而衍生精製保嬰丹用於小兒急熱驚風,四肢抽搐,痰涎壅盛,發熱咳嗽。
化積,鎮驚熄風,清熱豁痰。
媽幣
地板
GIGImama 發表於 2014-6-24 00:28
咁講, 係唔係HKC好過HKP?
衍生係HKC 定係HKP?

都係架, 因為「HKC-XXXXX」係代表中成藥正式註冊,

而「HKP-XXXXX」係代表中成藥過渡性註冊.

中成藥註冊要求是:品質、安全、成效.

這三方面必須達到中藥組規定的註冊要求, 方可獲得註冊.

倘若藥盒上印有「HK-XXXXX」表示產品屬於西藥.
媽幣
GIGImama 發表於 2014-6-30 12:15
猴棗散有中藥成份, 最少都要over 6個月先食, 不過我就會over 1歲先比BB食.

嗯, 除非有列明及指示, 或請教醫師/藥劑師.
媽幣
GIGImama 發表於 2014-6-30 12:20
你唔講, 我真係唔知原來咁分, 咁我下次買中成藥果時, 我都要留意下先.
多謝分享
...

唔緊要, 我都係最近先留意D中成藥同西藥有無註冊編號,
因為有註冊編號的都會比較安全D, 而且有藥效.
你都可以留意返你用緊既中西成藥係唔係都有曬註冊編號.
不過, 保健產品就唔需要註冊編號的, 因為無藥效.