TalkerMaMa.com 講究媽媽

講究媽媽 TalkerMaMa.com
搜索

收聽

聽眾

媽幣
樓主

「千億新抱」徐子淇以一身馬利奧造型現身慈善隊制接力賽,最後獲得第9名,倒數第二衝線。她坦言並非運動型,平常甚少跑步,感到好辛苦:「我拖累咗整隊,去到一半時隊友跑得好好,但我已經唔係好掂。(之前有冇練習?)冇呀!大家都係嚟玩下,冇所謂啦!我哋都知道唔夠明星體育隊鬥,本來預計攞第三,不過佢哋選錯隊友,選咗我,但係發揮咗團隊精神,大家玩得好開心。攞第9名,好彩唔使墊底,唔使太丟架。」

李兆基唔知孫仔識騎馬
她笑言自己適合長途運動,平時走兩至三個小時冇問題。問是否不夠家中的孩子跑?她笑說:「唔夠啦!好彩佢哋雙腳唔長,走三步先夠我一步,我仲追到。

(否考慮參與親子賽?)仔仔依家走一半爬一半走,我又要抱住佢,困難啲,等佢大啲先啦!」她還透露三名子女都是運動型,三個都懂得騎馬,兩名女兒還會滑雪和游水:「希望佢哋身體健康,訓練一下佢哋意志。(仔仔都會騎馬?)佢好搞笑,坐在馬背上,有繫安全帶同戴安全帽。好多人都話好危險,不過我覺得男仔要跌下先會Tough(堅強)同強壯。(老爺李兆基知唔知?)我冇畀佢睇過,佢知兩個孫女會騎馬,孫仔就唔知道。以前照顧小朋友太保護,我覺得要畀小朋友試多啲,男仔斷骨頭冇所謂。

可能我在外國長大,見到男仔玩橄欖球玩到斷骨都冇事,要到完成比賽後先去睇醫生。(唔怕危險?)好多朋友都話我好大膽,但我都會顧小朋友o既安全。(老公李家誠同你想法一樣?)佢冇所謂,不過我同佢都冇斷過骨。」 她認為遇到少許痛楚或挫折就放棄,人生其他事情都很難面對,要多鼓勵小朋友去做、去嘗試。

歡迎來到講究媽媽.請讚好我們的Facebook專頁         Talkermama Page

超級版主sam
居住地
油尖旺區
媽幣
沙發
說得有道理
居住地
沙田區
媽幣
板凳