sam26 發表於 2013-3-6 23:46:03

女人多吃番茄 養顏美容除疲勞

番茄含有較多蘋果酸、檸檬酸等有機酸、有機酸除了保護維他命C不被破壞外,尚可軟化血管、促進鈣、鐵元素的吸收,説明胃液消化脂肪和蛋白質,這是其他蔬菜所不及的。

番茄甘、酸、微寒、入肝、脾、腎經脈,其功效可、消除疲勞、增進食欲、提高對蛋白質的消化、減少胃脹食積。

番茄中亦含番茄素,有抑制細菌的作用。

亦含有可預防高血壓的維生素P是維護細胞正常代謝不可缺少的物質,可使沉澱於皮膚的色素、暗斑減退,可預防老人斑的出現, 具有漂白、去斑、防色素沉澱,是美容不可缺的水果。

maggiem 發表於 2013-3-7 14:46:31

{:215:}
其實男女該多吃番茄, 對男士都有好處~

papamama0328 發表於 2013-3-28 03:30:10

我都成日食番茄 {:215:}

cocomama 發表於 2013-4-4 02:35:49

平時都鍾意食番茄仔 {:214:}

ManManbabe 發表於 2013-4-5 14:49:49

番茄最好同少少油一齊食,先吸收{:215:}

cindy99 發表於 2013-4-6 14:02:42

蕃茄真係好好架~ 但大家記住唔好食蕃茄裡面D 果子 因為好濕熱架...加上有濕疹既人都係唔可以食蕃茄裡面D 果子但可以食果肉同皮

WaiWai 發表於 2013-4-9 02:05:05

之前好似聽朋友講過, 要煮一煮番茄先食會更加好.

sukibb 發表於 2013-4-11 14:27:06

ManManbabe 發表於 2013-4-5 14:49 static/image/common/back.gif
番茄最好同少少油一齊食,先吸收

{:215:}{:215:}
一家要經油煮一煮先有益, 生食無用的

mandylam11 發表於 2013-5-12 01:47:09

{:219:}我以為生食好D添, 唔係煮左先會破壞營養嗎?

cherry 發表於 2013-5-28 15:03:26

mandylam11 發表於 2013-5-12 01:47 static/image/common/back.gif
我以為生食好D添, 唔係煮左先會破壞營養嗎?

聽講話入面既茄紅素要經油煮過先會釋放出黎
頁: [1]
查看完整版本: 女人多吃番茄 養顏美容除疲勞